Despre noi Contact

Specialitati medicale, Endoscopie digestiva, Ecografii, etc.

 
 
GASTROENTEROLOGIE
 PROCTOLOGIE
 CARDIOLOGIE
 GINECOLOGIE
 ENDOCRINOLOGIE
 DIABETOLOGIE
 CONSILIRE NUTRITIE
 ASISTENTA MEDICALA LA DOMICILIU
 ORL
 FIZIOTERAPIE + KINETOTERAPIE + REFLEXOTERAPIE + MASAJ + PRESOPUNCTURA + DRENAJ LIMFATIC
 DERMATOLOGIE
 MEDICINA INTERNA
 MEDICINA DE FAMILIE
 PEDIATRIE
 PSIHOLOGIE
 PSIHIATRIE
 PSIHOTERAPIE
 NEUROLOGIE
 OFTALMOLOGIE
 INFECTIOASE COPII SI ADULTI
 CHIRURGIE
 MEDICINA DE LABORATOR
 MEDICINA MUNCII
 HOMEOPATIE
► FIZIO-KINETOTERAPIE
NUTRITIE
MEDICINA MUNCII pentru persoane juridice
MEDICINA MUNCII pentru persoane juridice
PROTECTIA MUNCII
INSPECTIA MUNCII
ABONAMENTE MEDICINA MUNCII
MEDICINA MUNCII
 
 
Obezitatea
 
› Consiliere nutritie
 
Pagina : 1 2 3  
   
Dr. Andreea Dragomir doctorand “Diabet, Nutritie si Boli Metabolice”, Bucuresti  
   
Patogeneza obezitatii  
   
Obezitatea este cea mai frecventa afectiune metabolica, avand o prevalenta in crestere si asociindu-se cu comorbiditati severe. Patogeneza obezitatii este complexa, fiind consecinta unei interactiuni intre factorii genetici si de mediu.

Introducere

Obezitatea este astazi o problema majora de sanatate publica, avand o prevalenta in Romania de aproximativ 30-40%. Este o afectiune nutritionalmetabolica, cu importante implicatii sociale si psihologice, fiind corelata cu o serie importanta de complicatii cardiovasculare, metabolice, reumatologice etc. Obezitatea consta in cresterea masei tesutului adipos, care se realizeaza prin hipertrofia si hiperplazia adipocitelor. Numarul celulelor adipoase este constant pe tot parcursul vietii. La copiii obezi apare o crestere a numarului acestor celule, in timp ce la adultii obezi, adipocitele cresc in volum, inmagazinand cantitati mari de lipide.

Definitia obezitatii

Pentru definirea obezitatii, criteriul acceptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii1 este Indexul Masei Corporale (IMC), care se calculeaza prin formula greutate/inaltime2, unde greutatea este exprimata in kilograme si inaltimea in metri. Conform acestui indice, supraponderea este definita printr-un IMC intre 25 si 29,9 kg/m2, obezitatea de gradul I printr-un IMC intre 30 si 39,9 kg/m2, iar obezitatea de gradul II sau obezitatea morbida, printr-un IMC mai mare de 40 kg/m2 (tabelul 1).

Studiile actuale au demonstrat ca repartitia tesutului adipos are influenta importanta aspura riscului aparitiei comorbiditatilor asociate obezitatii. Depozitarea abdominala a tesutului adipos (cu cele doua componente: viscerala si subcutanata), cunoscuta sub denumirea de obezitate de tip android sau central, se coreleaza cu un risc mai mare al bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale si afectiunilor metabolice, decat obezitatea de tip ginoid sau gluteofemurala, care este predominant periferica. Obezitatea abdominala are ca efect instalarea rezistentei la insulina si a disfunctiei endoteliale prin secretia de adipokine (hormoni, substante vasoactive si peptide) cu rol direct asupra metabolismului lipidic, glucidic si asupra reglarii cardiovasculare. Conform definitiei sindromului metabolic, o circumferinta a taliei de peste 94 cm la barbati si de peste 80 cm la femei, precum si un raport talie-sold mai mare de 0,96 la barbati si 0,8 la femei se asociaza cu un risc cardiovascular semnificativ.

Desi nu s-a demonstrat o relatie cauza-efect intre obezitate si diferitele comorbiditati asociate, ameliorarea acestora dupa o scadere in greutate semnificativa sugereaza rolul important al obezitatii in dezvoltarea acestor afectiuni.

Patogeneza obezitatii

Patogeneza obezitatii este complexa, conceptul dezechilibrului energetic intre un aport alimentar excesiv si o activitate fizica insuficienta, fiind considerat depasit. Alti factori etiologici par a determina mai frecvent aparitia obezitatii, si anume factorii genetici, responsabili de aproximativ 25-42% dintre cazuri, si factorii de mediu. Desi prevalenta crescuta a obezitatii la copiii proveniti din familii cu exces ponderal si concordanta crescuta a acestei afectiuni la gemenii monozigoti sugereaza o contributie substantiala a factorului genetic, stilul de viata actual, modificarea obiceiurilor alimentare si a nivelului activitatii fizice aduc in atentie din ce in ce mai frecvent factorii de mediu. Sistemul nervos simpatic, prin eliberarea de catecolamine, regleaza lipoliza si eliberarea de acizi grasi, determinand stimularea receptorilor beta-1 si beta-2 si inhibarea receptorilor antilipolitici alfa-2. La persoanele normoponderale, exista o corelatie proportionala intre lipoliza indusa de catecolamine si receptorii beta-1 si beta-2. La obezi, lipoliza este mai intensa in zona abdominala. Adipocitele abdominale subcutanate prezinta un numar crescut al receptorilor beta-1 si beta-2 si un numar redus de receptori alfa-2, motiv pentru care sunt mai sensibile la actiunea catecolaminelor, decat cele gluteofemurale. Celulele adipoase viscerale au, de asemenea, sensibilitate crescuta la actiunea catecolaminelor, sensibilitate aproximativ agala la receptorii alfa-2 si raspuns scazut la efectul antilipolitic insulinic, explicandu-se astfel tendinta crescuta la lipoliza si insulinorezistenta2.

Adipocitul este perceput in prezent ca o glanda endocrina, cu numerosi produsi de metabolism implicati in controul greutatii, care sunt subiectul multor studii. Printre acestia se numara: cytokine, TNF-alfa, Interleukina-6, adiponectina, prostaglandine etc. (tabelul 4). Printre enzimele importante implicate in metabolismul adipocitelor, se gasesc: lipoprotein-lipaze endoteliale, lipaze hormon-dependente, acylcoenzima A sintetaza si o cascada de enzime implicate in metabolismul acizilor grasi si in beta-oxidare. Secretia de leptina este corelata direct cu masa tesutului adipos subcutanat. Leptina este eliberata predominant la nivel subcutanat si are efect insulinosensibilizant la nivel muscular, putand astfel contribui la insulinorezistenta ce apare in obezitatea abdominala. O alta zona de interes recent pentru cercetatori a constituit-o diferentierea preadipocitelor in adipocite. Observatiile actuale au sugerat ca acest procent are loc chiar si la varsta adulta, sugerand potentialul sau rol in dezvoltarea initiala a obezitatii si in reaparitia acesteia dupa scaderea in greutate. Una din peptidele-cheie produse de adipocite este adiponectina. Reducerea nivelurilor de adiponectina in obezitatea abdominala modifica actiunea insulinei la nivelul tesuturilor periferice si creste activitatea citokinelor proinflamatorii TNFα, IL6, cu senescenta precoce a celulelor precursor endoteliale.

Cauzele obezitatii
Factorii de mediu

S-a observat ca factorii de mediu au o influenta puternica asupra cresterii cantitatii de tesut adipos cu dispozitie centrala. Obiceiurile alimentare sunt un factor de risc pentru obezitate. Consumul alimentelor bogate in calorii - produsele zaharoase, excesul de grasimi, bauturile carbogazoase, cu adaos de indulcitori - si orarul nepotrivit al meselor constituie principalele cauze ale excesului ponderal. In majoritatea tarilor dezvoltate exista un consum abundent al alimentelor hipercalorice. Disponibilitatea acestora in magazine, in restaurante de tip fast-food si consumul lor in numeroase ocazii socioculturale predispun la obezitate. In anumite grupuri etnice, incidenta obezitatiieste crescuta datorita anumitor obiceiuri alimentare, conditionate partial de credintele religioase sau datorita conditiilor climaterice, care nu permit disponibilitatea pe tot parcusul anului a alimentelor cu continut redus in calorii, precum fructe si legume. Consumul de alcool este alt factor important implicat in etiologia obezitatii de tip central, din cauza aportului caloric crescut (1 gram de alcool elibereaza 7 calorii).

Initierea fumatului este adesea urmata de aparitia obezitatii centrale, reversibila dupa renuntarea la fumat. Scaderea nivelului activitatii fizice si sedentarismul, incurajate de ritmul societatii moderne, determina un dezechilibru energetic, rezultand un surplus al caloriilor provenite din alimentatie fata de cele cheluite prin efort fizic, chiar si la persoane fara un aport energetic exagerat. Relatia intre obezitate si inactivitatea fizica este bidirectionala, surplusul ponderal determinand la randul sau scaderea apetitului pentru efort fizic. S-a demonstrat ca lipsa activitatii fizice este un factor de risc independent pentru bolile cradiovasculare si diabetul zaharat de tip 2, crescand riscul mortalitatii de orice cauza.

          

          

         

         
 
   
Pagina : 1 2 3  
   
 
Specialitati medicale | Investigatii medicale | Personal specializat | Ecografie | Nutritie | Medicina muncii | Asistenta medicala la domiciliu
Analize de laborator | Gastroenterologie | Proctologie | Cardiologie | Ginecologie | Endoccrinologie | Diabetologie | Consilier nutritie | ORL
Fizioterpie + Kineoterapie + Reflexoterapie + Masaj | Dermatologie | Medicina interna | Medicina de familie | Pediatrie | Psihologie | Psihiatrie
Psihoterapie | Neurologie | Oftalmologie | Infectioase copii si adulti | Chirurgie | Medicina de laborator | Medicina muncii
TopBIZ.ro - afaceri de top! CasaGradina.RO - Portal firme amenajari interioare, amenajari gradini, decoratiuni interioare, mobila, constructori case, vile, electronice, electrocasnice, piscine, saune, scule gradinarit, scule constructii!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2008 Sanys Medical. Toate drepturile rezervate.
BIZ to BIZ - Portal Business to Business!