Despre noi Contact

Specialitati medicale, Endoscopie digestiva, Ecografii, etc.

 
 
GASTROENTEROLOGIE
 PROCTOLOGIE
 CARDIOLOGIE
 GINECOLOGIE
 ENDOCRINOLOGIE
 DIABETOLOGIE
 CONSILIRE NUTRITIE
 ASISTENTA MEDICALA LA DOMICILIU
 ORL
 FIZIOTERAPIE + KINETOTERAPIE + REFLEXOTERAPIE + MASAJ + PRESOPUNCTURA + DRENAJ LIMFATIC
 DERMATOLOGIE
 MEDICINA INTERNA
 MEDICINA DE FAMILIE
 PEDIATRIE
 PSIHOLOGIE
 PSIHIATRIE
 PSIHOTERAPIE
 NEUROLOGIE
 OFTALMOLOGIE
 INFECTIOASE COPII SI ADULTI
 CHIRURGIE
 MEDICINA DE LABORATOR
 MEDICINA MUNCII
 HOMEOPATIE
► FIZIO-KINETOTERAPIE
NUTRITIE
MEDICINA MUNCII pentru persoane juridice
MEDICINA MUNCII pentru persoane juridice
PROTECTIA MUNCII
INSPECTIA MUNCII
ABONAMENTE MEDICINA MUNCII
MEDICINA MUNCII
 
 
Obezitatea - problema majora de sanatate
 
› Consiliere nutritie
 
Pagina : 1 2  
   
Obezitatea este considerata actual o problema majora de sanatate la nivel mondial, o adevarata epidemie ce se extinde cu o incidenta alarmanta, in continua crestere in populatia generala. Astfel, obezitatea si excesul ponderal reprezinta una din cele mai mari provocari in domeniul sanatatii in Europa de azi.

Conform unui raport al Parlamentului European, statisticile arata ca in unele parti ale Europei, in randul populatiei adulte 27% dintre barbati si 38% dintre femei sunt obezi, iar peste jumatate sunt supraponderali cu risc crescut (in proportie de 20% - 30%) de a deveni obezi. In randul copiilor din UE actual se inregistreaza peste trei milioane de obezi si aproximativ 14 milioane de supraponderali si, ceea ce este mai grav, numarul acestora este intr-o rapida si continua crestere (in momentul de fata cu 400.000 pe an). In Romania, statisticile ultimilor ani arata ca 20% dintre locuitori sufera de obezitate si alti 40% sunt supraponderali, ceea ce ne situeaza pe locul trei in Europa ca prevalenta a obezitatii. Ceea ce este deosebit de alarmant este faptul ca peste 40% dintre copiii din Romania sunt supraponderali.

Obezitatea nu este astfel doar o problema de estetica, de imagine, ci mai ales o problema de sanatate, fiind perceputa si incriminata actual ca una din principalele cauze de mortalitate si morbiditate in randul populatiei generale.

Consideratii generale asupra tesutului adipos (depozitele adipoase):

Lipidele – sursa energetica primara a organismului uman, sunt depozitate sub forma de trigliceride la nivelul tesutului adipos. La femei, adipozitatea totala normala variaza intre 21 si 35% din greutatea corporala, iar la barbati intre 8 si 24%.

Adipozitatea corporala este de doua tipuri: esentiala si de depozit.

Adipozitatea esentiala, necesara functiilor fiziologice ale organismului, este stocata in mici cantitati la nivel muscular, hepatic, splenic, cardiac, pulmonar, etc. La barbati reprezinta 3% din adipozitatea totala, iar la femei 12% (deoarece include si tesutul adipos specific – depozitele de la nivelul sanilor, pelvisului si coapselor).

Ţesutul adipos de depozit reprezinta lipidele ce se acumuleaza sub tegument si in vecinatatea organelor interne, protejandu-le de traumatisme. Toate lipidele sunt depozitate in adipocite, celule capabile de o importanta variatie in functie de necesitatile orgnismului (procese de crestere, reproducere, imbatranire) dar si de fluctuatiile legate de factori de mediu sau fiziologici precum disponibilitatea hranei sau a exercitiului fizic.

Distributia regionala a adipozitatii este in parte controlata de factori genetici, existand diferente individuale si intre sexe. În functie de distributia regionala a adipozitatii se disting doua subtipuri de obezitate:

     1. Tipul ginoid – mai frecvent la femei, caracterizat prin “forma de para”, ce apare datorita depunerilor adipoase in jurul coapselor si feselor. Se presupune ca depozitele adipoase din aceste regiuni ar reprezenta o rezerva energetica necesara in situatii cu nevoi crescute precum sarcina si alaptarea.

     2.Tipul android – in “forma de mar” apare mai frecvent la barbati (dar frecvent este intalnit si la femei, in combinatie cu cel ginoid) si consta in repartitia adipozitatii predominant la nivelul abdomenului. Acest tip de distributie a tesutului adipos se asociaza cu risc semnificativ crescut de hipertensiune arteriala, boala cardiovasculara si diabet zaharat de tip 2.

Calcularea cantitatii de tesut adipos si a distributiei regionale a acestuia

     1.
Indicele de masa corporala – definit ca raportul dintre greutate si inaltime dupa formula G/T2, exprimat in kg/m2 – este util in aprecierea statusului ponderal, astfel:

Clasificare IMC (kg/m2)
Subponderal <18,5
Normoponderal 18,5 – 24,9
Supraponderal 25 – 29,9
Obezitate gradul I 30 – 34,9
Obezitate gradul II 35 – 39,9
Obezitate extrema (morbida)gradul III >=40



     2. Indicele abdomino-fesier – reprezinta raportul dintre circumferinta abdominala si cea de la nivelul feselor. Valoarea medie normala este de 0,85. Este util in diferentierea tipurilor de obezitate – ginoida/ androida.

     3. Circumferinta abdominala reprezinta un alt indicator deosebit de important deoarece se coreleaza cu masa de tesut adipos intra-abdominal. Valorile normale sunt < 88 cm pentru femei si <102 cm pentru barbati.

Etiopatogenia obezitatii:

În etiologia obezitatii sunt implicati multipli factori: genetici, de mediu, psihologici, influente culturale, cat si mecanisme reglatoare fiziologice. Ereditatea si factorii de mediu sunt printre cei mai importanti, acestia influentand deopotriva aportul cat si consumul energetic.

Obezitatea este de fapt consecinta unui dezechilibru intre aportul si consumul energetic – fie printr-un aport caloric excesiv, fie prin reducerea activitatii fizice. Aportul caloric excesiv poate fi activ (prin hiperfagie si cresterea cantitatii de alimente consumate) sau pasiv (prin consumul de alimente normal din punct de vedere cantitativ, dar excesiv din punct de vedere calitativ – cu densitate calorica ridicata – ca in cazul consumului de produse zaharoase, rafinate si a celor bogate in lipide).

Principalii factori de risc implicati in aparitia obezitatii sunt:

     1.
Factori profesionali - actioneaza prin favorizarea sedentarismului si/sau a consumului alimentar in exces. Unele profesii precum bucatari, cofetari, patiseri, etc, implica un consum alimentar exagerat ce favorizeaza obezitatea, in timp ce altele – contabili, telefoniste, etc (meserii statice) - se insotesc de un consum redus energetic din cauza lipsei activitatii fizice.

     2. Factori psihologici. Stress-ul psiho-social cotidian conduce frecvent la tulburari de comportament alimentar, dar raspunsul individual la stress este diferit. Anumiti indivizi se alimenteaza excesiv ca raspuns la stress, in timp ce altii (mult mai rar) dimpotriva, prezinta un aport alimentar scazut in aceste situatii. Depresia, insatisfactia, traumele psihice se insotesc astfel, de regula, de cresterea aportului alimentar si consecutiv de crestere in greutate.

     3. Stilul de viata intervine in aparitia obezitatii atat prin cresterea aportului caloric, cat si prin scaderea consumului energetic al organismului (prin lipsa activitatii fizice).

Un stil de viata “nesanatos” ce poate conduce la aparitia obezitatii cuprinde:

   • Alimentatie hipercalorica bogata in lipide si glucide

   • Ritmul alimentar cu consumul unor mese rare, bogate in calorii – deseori pacientul obez mananca o singura data pe zi, cel mai frecvent seara, cantitati mari de alimente

   • Tulburarile de comportament alimentar sunt frecvent declansate de stress, emotii, stari depresive, anxietate. Aceste tulburari de comportament alimentar includ: hiperfagie (senzatia permanenta de foame, foamea exagerata), ingestia de alimente in cantitati mari seara sau chiar in timpul noptii, consumul de alimente hipercalorice intre mesele principale (bomboane, biscuiti, covrigei, etc.), consumul exagerat de dulciuri (“foamea de dulciuri”)

   • Consumul de alcool actioneaza atat prin cresterea apetitului, cat si prin aport caloric crescut.

   • Sedentarismul – o caracteristica evidenta a vietii moderne – duce la scaderea consumului energetic al organismului, favorizand astfel aparitia obezitatii.

     4. Afectiuni medicale – unele afectiuni endocrine pot fi factori de risc ai obezitatii:

   • Hipotiroidismul – prin scaderea secretiei de hormoni tiroidieni se produce o scadere a ratei metabolismului bazal si implicit a consumului energetic.
   • Boala Cushing – prin secretia crescuta de corticosteroizi se promoveaza depunerea de lipide.
     Pacientii cu astfel de afectiuni medicale sunt insa identificati de obicei precoce, datorita altor simptome decat obezitatea, iar diagnosticul este confirmat prin analize de laborator.
 
   
Pagina : 1 2  
   
 
Specialitati medicale | Investigatii medicale | Personal specializat | Ecografie | Nutritie | Medicina muncii | Asistenta medicala la domiciliu
Analize de laborator | Gastroenterologie | Proctologie | Cardiologie | Ginecologie | Endoccrinologie | Diabetologie | Consilier nutritie | ORL
Fizioterpie + Kineoterapie + Reflexoterapie + Masaj | Dermatologie | Medicina interna | Medicina de familie | Pediatrie | Psihologie | Psihiatrie
Psihoterapie | Neurologie | Oftalmologie | Infectioase copii si adulti | Chirurgie | Medicina de laborator | Medicina muncii
TopBIZ.ro - afaceri de top! CasaGradina.RO - Portal firme amenajari interioare, amenajari gradini, decoratiuni interioare, mobila, constructori case, vile, electronice, electrocasnice, piscine, saune, scule gradinarit, scule constructii!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2008 Sanys Medical. Toate drepturile rezervate.
BIZ to BIZ - Portal Business to Business!